Fluoridebehandeling

Om tandbederf en gaatjes te voorkomen, is het essentieel om uw tanden grondig te reinigen. Fluoride speelt een cruciale rol bij het behouden van een gezond gebit. Daarom raden we aan om uw tanden te poetsen met een tandpasta die fluoride bevat. Mocht er toch tandbederf ontstaan, bieden we een fluoridebehandeling aan om dit proces te vertragen en uw tanden en kiezen extra te beschermen. Deze behandeling kan ook preventief worden toegepast.

Wilt u meer informatie over deze behandeling of wilt u graag uw tanden extra beschermen met een fluoridebehandeling? Neem dan contact op met onze praktijk in Utrecht of maak direct een afspraak.

Wat is fluoride?

Fluoride is een natuurlijke stof die van nature in onze tanden en kiezen voorkomt, waardoor ze sterker worden en beschermd zijn tegen zuuraanvallen. Voor nog betere bescherming adviseren we om uw tanden twee tot drie keer per dag te verzorgen met een tandpasta of mondspoelmiddel met fluoride. Als dit niet afdoende is, kan een fluoridebehandeling uitkomst bieden.

Voor wie is een fluoridebehandeling?

Een fluoridebehandeling wordt uitgevoerd door tandartsen of mondhygiënisten en is met name geschikt voor kwetsbare groepen en kinderen die extra fluoride nodig hebben. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

  • Personen met gevoelige tanden
  • Personen met blootliggende tandhalzen
  • Personen met beschadigde speekselklieren door bijvoorbeeld bestraling
  • Personen met auto-immuunziekten
  • Personen met een verminderde speekselproductie
  • Kinderen
  • Personen met motorische beperkingen die het tandenpoetsen bemoeilijken
  • Personen die regelmatig last hebben van gaatjes in tanden of kiezen

Twijfelt u of een fluoridebehandeling nodig is? Onze tandartsen en mondhygiënisten adviseren u graag. Neem contact op met Dental Masters Larikslaan door te bellen naar 010 422 0002.

Hoe verloopt een fluoridebehandeling?

Een fluoridebehandeling is pijnloos. Via een bitje wordt de fluoridegel op uw tanden en kiezen aangebracht. Het is ook mogelijk om de fluoride aan te brengen met een wattenstaafje of penseel. Het bitje moet ongeveer 10 minuten in uw mond blijven terwijl u uw kaken op elkaar houdt. Na de behandeling mag u een half uur niet eten of drinken, zodat de fluoride voldoende tijd heeft om in te werken.

Kosten en vergoeding

De kosten voor een fluoridebehandeling worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit en kunnen variëren. Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Voor volwassenen geldt deze vergoeding niet. Heeft u een aanvullende tandartsverzekering? Controleer dan de voorwaarden, omdat sommige verzekeraars de fluoridebehandeling vergoeden vanuit een aanvullende tandartsverzekering.